atelier nishikata

work

+ share

Frame

Frame
  • infomation
  • text
Penthouse renovation
Kanagawa, Japan

Date: 2016-18
Floor area: 169.81m2
Architect: atelier nishikata
Structural Engineer: OUVI
Contractor: Kudo Koumuten

“Frame" is the renovation of a penthouse in the Tokyo metropolitan area. Two adjacent dwellings (east and west) were made into one unit for a family of four. In order to make it easier to divide again in the future, and to meet the project’s budgetary constraints, the main construction work was largely confined to the living and dining area of the eastern unit.
Our challenge was determining how to create spatial relationships within the larger new unit, with its mix of new space and original, untouched space. Taking a cue from the positions of existing concrete columns, walls and openings, first a rectangular space in the west dwelling was enclosed. It was then reproduced at the same size in the east dwelling and rotated 90 degrees. (See the photos and the plan animation). Within the one combined dwelling unit, there were now two rectangular rooms, each with windows and doors of the same size and in the same locations. The newly created eastern rectangle is a living space with a new kitchen; the original rectangle is the studio for the owner's work. The accumulated experience of going back and forth between the two identically shaped rooms in the course of everyday life will finally bring the unity of space to the new dwelling unit.

Continued

首都圏にあるマンションのペントハウスの改修。隣り合う二つの住戸(東側と西側)を、4人家族用に一つの住戸に編み直した。将来再び分割しやすくするために、そしてこのプロジェクトの予算上の制約を満たすために、主な建設工事はほとんど東側住戸の居間と食堂に絞ることにした。
ここでの私たちの問題は、新たなスペースと他の手付かずのスペースが混在するより大きな新しい住居全体の中で、その空間的関係をどのように構築するかということだった。そこで、既存のコンクリートの柱、壁、および開口部の位置を手がかりに、西側住戸内にある長方形のスペースを囲み、次にそれを90度回転させた状態で東側住戸にうつし、再現した(写真、プランアニメーション参照)。こうすることで一つの住戸内に同じ大きさの長方形の部屋が二つ存在することになった。窓やドアも、同じサイズで同じ位置に備わっている。新たにつくられた東側の長方形はキッチンを含むリビングスペースとなり、オリジナルの長方形は施主の仕事のためのスタジオとなっている。日常生活において、二つの同じ形の部屋を行ったり来たりする経験が積み重なることによって、新しい住戸に、ようやく一つの住まいとしての空間的なまとまりがもたらされるのだ。

つづき

Mary Goes Round

Mary Goes Round
  • infomation
Apartment renovation
Kanagawa, Japan

Date: 2015
Floor area: 40.52m2
Architect: atelier nishikata
Contractor: Narita Construction

4 episodes

White Room
White Room
moto-washitsu
moto-washitsu
Black Room
Black Room
Diamond Room
Diamond Room
  • infomation
Renovation of a late 1960's house
Tokyo, Japan

Date: 2009-14
Site area: 511.85m2
Building area: 202.85m2
Total floor area: 237.33m2
Architect: atelier nishikata
Structural Engineer: OUVI
Contractor: Jun Construction, Narita Construction

House in awaji

House in awaji
  • infomation
  • text
Tokyo, Japan

Date: 2000-02
Site area: 29.76m2
Building area: 24.68m2
Total floor area: 99.04m2
Architect: atelier nishikata
Structural Engineer: OGA Structural Engineers
Contractor: Heisei Construction

A private house located in a commercial district of central Tokyo. The plot size is extremely small measuring 3.5x8.5 m. In order to extend the spatial experience beyond the limitations of physical size, each floor is purposely divided into two rooms, a square and rectangular. In between is a staircase. The total of eight rooms have common features such as a vaulted ceiling, proportions and location of windows, joint layout, and materials. Every floor has both a shared and a private space. However guests naturally come and go through only the shared spaces, led intuitively by the direction of the staircases, which are S- or U-shaped. The shared spaces all have leaning walls with very narrow skylights, which enhances the vertical relationship. These repetitions give a perception of a spatially rich environment.

東京都心の商業地域に建つ戸建住宅。敷地は間口3.5m奥行き8.5mと狭小である。数値化される実際の大きさを超えるような広がりを空間体験として得ることができるよう、各階はあえて2つの部屋 -正方形と長方形- に分けられている。間には階段が横たわる。全部で8つの部屋は、ヴォールト状天井、窓の位置や大きさ、目地の配置、仕上材などに共通の特徴を持つ。各階には共有スペースとプライベートな個室があるが、来客者は、S字とU字型の階段の向きによって自然に導かれるので、共有スペース間だけを抵抗なく行き来することになる。全ての共有スペースには、細長いトップライトを備えた斜め壁があり、縦方向の関係性を強めている。これらの繰り返しは、空間的に豊かな広がりを与えることになる。

unbuild, study

House of cards

House of cards
  • infomation
Apartment Building
Tokyo, Japan

Architect:atelier nishikata

Eye house

Eye house
  • infomation
Tokyo, Japan

Architect: atelier nishikata

Judo Hall Project

Judo Hall Project
  • infomation
Judo hall, Dormitories, Private house
Kanagawa, Japan

Architect:atelier nishikata
Structural Engineer: OGA Structural Engineers

Three dimension

Three dimension
  • infomation
DIC COLOR SQUARE gallery
Tokyo, Japan

Architect: atelier nishikata
works